Malin Forsgren, Senior Advisor på 2050 och ansvarig för nätverket Cleantech Östergötland, har skrivit en krönika i Affärsstaden Marknad East Sweden. Läs hela krönikan här.

Vem orkar lyssna på en domedagsprofet?

Har ni hört talas om den norska psykologen och ekonomen Per Espen Stoknes? Det var han som kom ut med boken What we think about when we try not to think about global warming. Stoknes försöker förklara varför vi inte gör mer för att stoppa klimatförändringarna trots att vi har massor med information om de fatala konsekvenserna.

Varför tar vi inte in budskapet? Vi vet att den globala uppvärmningen är ett stort hot, men ändå fortsätter vi att flyga, äta kött och konsumera som om morgondagen var den sista. Stoknes ger en logisk förklaring – människan är konstruerad för att reagera på omedelbara hot, och klimathotet känns för långt bort, både tidsmässigt och geografiskt. Det är svårt för många att relatera till hotet för isbjörnarna i Arktis eller riskerna med 200 miljoner klimatflyktingar till år 2050. Dessutom gillar de flesta inte gnällspikar och domedagsprofeter, särskilt inte när budskapet går ut på att det jag själv gör är fel (typ åker till Thailand på semestern). Ska vi då sluta kommunicera hoten som klimatförändringarna faktiskt innebär? Nej – det är viktigt att folk får information om hur illa det är, men vi måste inte beskriva den nödvändiga omställningen som ett problem, utan med hjälp av de möjligheter den faktiskt innebär. Jag, som själv har en dragning åt domedagsprofethållet, vill gärna föregå med gott exempel och ge ett axplock på positiva effekter av omställningen.

Elbilar tar bort en helt galen ljudmatta! När jag är i Stockholm brukar jag låna ett gästhus hos några kompisar i en av stadens förorter. De bor vid en hyfsat trafikerad väg. Här om dagen insåg jag vilken värdeökning det blir för deras hus med fler elbilar. När trafiken på gatan utanför är tyst kommer den inte alls att kännas lika störande, och läget blir direkt mer attraktivt. Det finns många platser där buller är ett reellt problem, och där elbilar kommer att bli en lisa för öronen.

Rätt kött är godare och gör att vi mår bättre! Vi nås ofta av alarmerande budskap att köttkonsumtionen gått upp med 50% på tjugo år och att vi äter mer kött än livsmedelsverkets rekommendationer. En stor del av ökningen gäller dock fågelkött, som inte har samma klimatpåverkan som nötkött och inte heller medför samma hälsorisker. Men hur som helst behöver vi definitivt se över konsumtionen av rött kött och äta max 500 gram per vecka för att undvika cancer och annat elände. Istället för att köpa massor med billigare, importerat kött, kan vi satsa på mindre volymer kvalitativt svenskt naturbeteskött. Det är definitivt godare. Svenska gårdar har mycket lägre antibiotikaanvändning och därmed lägre risk för framtida antibiotikaresistens – ett av de stora framtidshoten. Högkvalitativt kött är ofta kopplat till naturbete vilket är en förutsättning för bevarad biologisk mångfald. Dessutom stöder vi en utrotningshotad stam, nämligen den svenska bonden.

Elcykeln kan göra vardagsmotion inne igen! Att sluta åka bil innebär för många att göra avkall på bekvämlighet och att livet blir mer komplicerat. Måste det vara så? Bortsett från klimatproblematiken så har bilen en stor fet nackdel i mina ögon – den måste göras av någonstans när jag inte använder den. Parkering kan locka fram den koleriska sidan hos vem som helst. Nyligen testade jag en elcykel på riktigt för första gången. Det var en uppenbarelse. Det kändes friskt – man rörde ju på sig. Men så fort det blev lite jobbigt var det som om någon puttade på bakifrån och man kom upp för vilken backe som helst utan att vara det minsta svettig. Om man inte tillhör den lycraklädda skaran som med risk för sitt och andras liv far fram som jehun så är elcykeln helt oslagbar för stadsnära förflyttning. Och lite motion får man ju! Är så glad över att Linköping håller på att införa en elcykelpool för allmänheten! Och vi får våra pool-cyklar i Cleantech Park redan denna veckan. Jag längtar!!

Nya jobb och lönsamma företag. På samma sätt som under tidigare stora industriella omvälvningar innebär omställningen till en fossilfri värld fler jobb och ökad lönsamhet för vissa och det omvända för andra. Vilka vinner på omställningen? Egotrippad som jag är tycker jag att svenska jobb i en biodrivmedelsfabrik alla gånger slår jobbmöjligheter för några stackars oljefältsarbetare i bortre Ryssland eller Nigeria. För i det senare fallet tjänar nog inte oljefältsarbetaren så mycket på verksamheten utan vinsterna går till mer eller mindre ljusskygga oligarker el dyl. Om vi bortser från mina fördomar om vilka som tjänar pengar på oljan, så är det helt klart att användning av förnybara drivmedel och energi ger enorma möjligheter att bygga upp inhemska industrier. Och vi har redan flera initiativ som vi bör vara varsamma med – exempelvis Agroetanol i Norrköping och Perstorp i Stenungsund. Etanol- och RME-produktionen innebär dessutom en ytterligare marknad för grödor från svenska bönder.

Den överväldigande majoriteten företag ser redan att hållbarhetsarbete leder till ökad lönsamhet. Detta kommer bara att bli tydligare med högre kundkrav och ökad reglering. De som redan har börjat omställningsarbetet får konkurrensfördelar. Hållbar företagsutveckling medför alltså högre vinster och långsiktig överlevnad.

Summa summarum – omställningen till en fossilfri värld behöver inte alls vara jobbig och negativ utan kan ge många fördelar i våra privata och affärsmässiga sfärer. Allt från tystare miljö, bättre hälsa, godare mat, mera pengar. Om inte klimatångesten räcker för att motivera dig till att ställa om, kanske de här möjligheterna till ett bättre och roligare liv kan göra det!

Publicerat på måndag december 18, 2017