Blogg: Klimatanalys på 30 miljoner låtar i min ficka

Möjligheterna som skapas genom att media, såsom musik, film och böcker, kan laddas ner från nätet har nog inte undgått någon. Klimatnyttan är det inte lika många som tänker på. På 2030-sekretatiatets och Miljörapportens seminarium ”Ekotransport 2030” den 28 april fick Spotify motta pris för att deras affärsidé bidrar till minskade transportbehov. Som en motivering till priset fick jag uppdraget att presentera en klimatanalys över Spotifys affärsidé jämfört med alternativet CD-skiva.

Strikt jämförelse av en CD-skivas spellängd

En CD-skivas klimatpåverkan från tillverkning till dess att köparen ska till att börja lyssna på skivan är cirka 3 kg CO2, där utsläppet från transport från butik är störst, strax före tillverkningen av skivan och därefter butikens och lagrets energianvändning.

70 minuter musik, motsvarande en CD-skivas maximala längd, från Spotify ger utsläppet 3 gram CO2 där streaming, det vill säga elförbrukningen för lagring och överföring av musiken, står för 80 procent och uppspelningen i t ex telefonen för 20 procent.

CD-skivans utsläpp från tillverkning tills den är hemtransporterad ska spridas ut på antalet uppspelningar. Kan då CD-skivans utsläpp per uppspelning bli lägre än Spotify om skivan spelas mer än 1 000 gånger? Svaret är ja, men bara om elen som används i CD-spelaren har ett mycket lägre utsläpp än elen som används för streaming och uppspelningen av Spotify, eftersom elförbrukningen i CD-spelaren är större än den är för streaming och uppspelning av Spotify summerat. Och ärligt talat, hur många CD-skivor spelas upp mer än 1 000 gånger?

Ingen överproduktion

Utöver detta så spelas musik upp efter behov på Spotify. Robbie Williams får symbolisera att produktionen av CD-skivor inte gör det. 2006 släpptes hans album Rudebox. Robbie stod på toppen av sin karriär. EMI laddade upp CD-pressarna med miljontals skivor. Rudebox blev en massiv flopp vilket slutade med att EMI fick skeppa 1 miljoner överblivna skivor till Kina där de kom till nytta som vägmaterial. Bra att de kom till nytta på något sätt, men knappast optimalt.

30 miljoner låtar i min ficka

Slutligen är det ju så att Spotify har något som en CD-skiva inte har – 30 miljoner låtar! Som du alltid kan bära med dig i din telefon.

Om vi tänker oss att jag är fanatisk CD-skiventusiast och inte vill veta av Spotify – MEN ändå vill ha tillgång till 30 miljoner låtar – vad skulle det betyda ur ett klimatperspektiv?

Till att börja skulle jag behöva köpa cirka 3 miljoner CD-skivor med ett totalt klimatavtryck från tillverkning till avlyssning på 9 000 ton CO2.

Sedan måste jag ju ha dem någonstans! Mina cirka 1 000 CD-skivor har fått plats i några CD-ställ i vardagsrummet. För att få plats med 3 miljoner CD-skivor i CD-ställ skulle jag behöva köpa 6 lägenheter till, förutsatt att jag packade alla lägenheterna fulla med CD-ställ. Bara utsläppet för uppvärmning skulle innebära 4 ton CO2 per år!

Sen händer det att jag åker bil, till exempel till vårt fritidshus 8 mil bort. Då skulle jag behöva anlita 10 stycken stora lastbilar med släp för att få med mig mina 3 miljoner skivor. Utsläppet för en tur och retur-resa skulle för hela ekipaget bli cirka 3,5 ton CO2. Och då har jag inte löst frågan om parkering av lastbilarna.

Jag tycker att det är skönt att springa. Att ta en sväng runt Årstaviken hör till vanligheterna – med musik i öronen – men nu med 10 stora lastbilarna med släp i släptåg. Efter en del arga tillrop från löparkollegor, flanörer och barnvagnsförare kan utsläppet på cirka 200 kg CO2 kännas som det minsta problemet.

Nästa gång när du är ute och går, springer, åker bil eller bara är hemma och slappar – tänk på att du har tillgång till ett gigantiskt bibliotek som du förut skulle behövt hantera. Du kommer inte lyssna på allt, men du har möjligheten. De totala utsläppen för de servrar och basstationer som används för streaming av låtar ska inte negligeras, men ska sättas i relation till vad de ersätter och vilket mervärde de ger.

Nu återstår bara frågan när mina 1 000 CD-skivor ska komma till bättre nytta än vad de gör i CD-ställen som fortfarande står i vardagsrummet och upptar golvyta. Har någon något förslag?

Göran Erselius, 2050

Publicerat på söndag maj 17, 2015