Blogg: Nyårslöfte – klimatanpassa ditt sparande

Det finns mycket vi kan göra för att leva mer hållbart: cykla mer, göra färre flygresor, äta mer ekologiskt och mindre kött etc. Men en av de mest effektfulla sakerna kan också visa sig vara en av de enklare: placera dina sparpengar hållbart.

Finansbranschen har påbörjat omställningen mot en mer hållbar ekonomi men fossila bränslen, vapen och företag som kränker mänskliga rättigheter är fortfarande en stor del av mångas sparande. Det behöver inte vara så. Det är dina pengar och om du vill att de ska placeras i verksamheter som motarbetar istället för att elda på den globala uppvärmningen så kan det ordnas. Du har förmodligen till och med en personlig bankman eller -kvinna som kan hjälpa dig se till att pengarna placeras på ett sätt som känns rimligt för såväl hjärtat som hjärnan.

Vill du sluta placera dina pengar i kol och olja och samtidigt slå ett slag för en mer hållbar finansbransch så kan det räcka det med ett samtal med din bank. Här är våra förslag på tre viktiga frågor du kan ställa. Ett tips är att skicka frågorna några dagar i förväg så de hinner kolla upp ordentligt.

  1. Vilka miljö- och klimatfonder har ni?
  2. Hur har de gått? Be om jämförelse med deras mest populära fonder.
  3. Vad ingår i fonderna – vilken typ av företag och/eller tekniker?

Förmodligen har du flera typer av sparande, och din personliga bankman eller -kvinna kan hjälpa dig med råd. Kom ihåg alla delarna:

  • Den allmänna pensionen ligger som bas (den kan du påverka och det finns miljö- och klimatfonder).
  • Sedan har du din tjänstepension och den kan du också påverka.
  • På toppen har du kanske också en egen privat pensionsavsättning på din bank. Beroende på ålder och riskbenägenhet så kan du faktiskt påverka denna del också. Här kan du be banken om vilka klimat- och miljöfonder de har.
  • Du kanske också har ett mer kortsiktigt sparkonto? Om du gör det kan du också spara i miljö- och klimatfonder.

En fin bieffekt är att du bara genom att ställa frågan förmodligen höjer kunskapsnivån på din bank och ger dem en indikation om att kunderna efterfrågar hållbara sparprodukter.

Läs här om hur vi på 2050 investerar våra pensionspengar, och vad vi har haft för avkastning på pengarna. Och tillbaka till nyårslöftet, det går bra att formulera löften även efter den 1 januari. Tänk på vilken stor effekt tre enkla frågor kan ha för både din och min framtid.

Gott hållbart 2017!

Nils Westling och Nina Ekelund

Publicerat på torsdag januari 5, 2017