Blogg: I skuggan av plastpåsarna – lunchtankar

Att butiker och restauranger nu äntligen tar stegen för att minska användningen av plastpåsarna är ett viktigt framsteg. Plastpåsarna har länge sett som en nödvändighet för kunderna att kunna få med sig sina varor och det har funnits många svårigheter med att finna alternativ till dem. All den plast som fortfarande används dagligen för engångsartiklar gör dock problemet med plastpåsar relativt försumbart.

Mina kollegor och jag köper med oss mat från Panini en solig dag. Vi försöker med alla medel undvika den extra och onödiga plasten som vår lunch innebär. Vi tar med oss egna bestick, återanvänder plastpåsar och försöker få personalen att fylla upp salladen i medtagen matlåda. Att återanvända matlådor är dock ingenting som gillas av Livsmedelsverket, varpå den bästa lösning förblir engångsförpackningar. Tanken med engångsartiklar är att de skall användas vid temporära tillfällen, tillfällen där det är svårt att anpassa ett användande efter tydliga rutiner. Varje dag köper flera hundratusen människor med sina luncher från diverse lunchrestauranger runtom i landet – ofta på rutin. Mina kollegor och jag har några stammisställen vi går till och jag har identifierat ett 30-tal restauranger inom en radie av 500 m från kontoret.

Tänk dig istället att du betalar 100 kr pant för en glaslåda som du får ta med dig tillbaka till jobbet. Du äter i en plastfri låda utan att oroa dig över plastens påverkan på din hälsa och nästa gång du går till restaurangen byter du ut den mot en ren låda som är fylld med ljuvligt doftande mat. Det bästa av allt är att det inte bara är din favoritrestaurang som har detta system, utan alla de 30-talet restauranger inom radien av 500 m har samma system. Släng dit ett par bestick också, så behöver du aldrig mer förargas över dåliga plastgafflar som går sönder i samma sekund som du kör in den i din krispiga falafel. Detta gör att du aldrig mer behöver hantera engångsartiklar i din rutinmässiga vardag. Företagen gör en betydande minskning av användandet av engångsartiklar och vem vet, kanske det till och med är kostnadseffektivt? Det finns företag idag som har liknande system – exempelvis den tyska restaurangkedjan Dean & Davids. Vilken av restaurangerna i vår radie tror ni vågar ta första steget?

Victor Norberg

Publicerat på tisdag september 5, 2017