Blogg: Fyra framtider fick fart på tankarna

Ibland när jag berättar att jag ”kommer från 2050” får personen jag just träffat något spjuveraktigt i blicken och utbrister “Vad spännande! Då måste du berätta mer, vad kommer att hända år 2050?!”. Därför är det extra kul att jag har fått möjligheten att i tanken färdas till år 2050 med fokus på hur vi löser energifrågorna. På Energimyndighetens konferens ”Fyra framtider” där vi fick vi sätta oss in i och försöka välja vilken framtid vi själva tror på.

Livliga diskussioner fördes där starka ord som ”Typiskt svenskt att bara tänka på basindustrin” (Forte), ”Rena kommunismen!” (Legato) och ”Suboptimering!” (Espressivo) flög genom luften. Teknikoptimismen och den expansiva klimattanken i Vivace tilltalade flest. De som hade svårt att hantera en framtid utan kärnkraft kunde inte släppa Forte. De som inte kunde tänka sig en framtid utan Tesla och att klippa nätkabeln vurmade om Espressivo och de som tyckte att människan måste varva ner valde Legato. De flesta insåg dock att en blandning av framtiderna både var mest trolig och bäst om man tänker efter, vilket Energimyndigheten redan hade listat ut i förväg när de satte namnen. Namnen är nämligen musikaliska termer som alla kan kombineras. För den yngre publiken skulle vi kunna kalla framtiderna synth (t ex Kraftwerk), folkrock, punk och soul/funk.

Några av slutsatserna från rapporten är:

  • Samhällsplaneringen är viktig för framtidens energianvändning
  • Sverige har en stor potential för elexport
  • Transportsektorn knyts allt starkare till andra energisektorer
  • Större satsningar på forskning är nödvändigt
  • FNs globala hållbarhetsmål hänger starkt ihop med energisystemets utveckling
  • Politiska styrmedel behövs

Det här med att förutse och försöka styra framtiden är ett kärt tema på många håll just nu. Miljömålsberedningen går just nu upp på upploppsrakan och Energikommissionen har halvåret kvar. Vilka tongångar har vi att vänta där? Vilken framtid vill de se?

Lite närmare in i framtiden kan jag dessutom redan nu förutsäga att du kommer att kunna läsa en annan blogg av mig. Om framtiden.

Göran Erselius

Publicerat på onsdag maj 25, 2016