Blogg: Overshoot Day - ett minne blott i framtiden?

Idag är det Overshoot Day – dagen då vi konsumerat upp resurserna som egentligen borde räckt hela året. Trenden går mot att Overshoot Day inträffar tidigare för varje år som går och visar på ett skriande behov att snabba på omställningen mot en mer resurseffektiv och cirkulär ekonomi. Men för den som inte orkar vänta presenteras här några godbitar från min kristallkula…

Året är 2025. Du vaknar i ett konverterat hyreshus i Linköping och går ut på balkongen och plockar lite färska bär och grönsaker till frukost. Många hus har idag integrerade trädgårdar och växthus, ofta på höjden – det gör att vi i staden kan odla mer av vår egen mat. Resten av maten har du handlat i den nya förpackningsfria livsmedelskedjan som poppat upp i ditt kvarter. På frukostbordet står också havredryck, vildsvinsskinka och svenska äpplen. Smaklig spis!

Precis som många andra jobbar du som frilans i vad som kallas the gig economy. Denna vecka är du projektledare för en byrå som jobbar med produktdesign för att saker ska hålla så länge som möjligt och vara enkla att återvinna när de går sönder. Traditionella kontor har nästan avvecklats pga. ineffektivitet och låg nyttjandegrad. Co-working, aktivitetsbaserade kontor och distansarbete hemifrån är istället modellen numera. Idag jobbar du hemma hos en pensionär som hyr ut ett rum som kontor – han får sällskap och du får ett kontor för en billig peng. Win-win!

Dags för lunch. Du går och äter i den lokala saluhallen som lagar mat av varor som är nära ett bäst-före-datum och överskott. På så sätt behöver de inte slänga lika mycket mat. Det som trots allt blir över stoppas in i det lokala biogasverket som i sin tur blir belysning och värme till matbutikerna. På eftermiddagen börjar du känna du lite risig och går till doktorn och får en injektion med nanorobotar. Dessa små tekniska hjälpredor målsöker infektionen och behandlar den lokalt i kroppen. På så sätt har användningen av antibiotika minskat radikalt och hotet om globala resistenta ”superbugs” har avvärjts. Puh!

Efter doktorsbesöket hittar du en granne via din samåkningsapp och får skjuts hem och dessutom en trevlig pratstund. Till middag äter du en hamburgare bestående av bl.a. alger, syrsor och havre. Hållbart och gott! Ditt hälsoarmband (nästan alla har ett nuförtiden) vibrerar till och signalerar att du bör vara i säng inom en timme för att få optimalt med sömn. Istället för en tvättkorg så har du en 3D-printer där du slänger ner dina kläder. Den löser upp fibrerna så att du kan få nya kläder utprintade imorgon. Detta gör att du varken behöver garderob eller tvättmaskin hemma – skönt! Innan du somnar för kvällen funderar du på om du kanske ska flytta imorgon. Du har ett abonnemang som låter dig bo i olika lägenheter över hela världen på månadsbasis. Med de nya snabbtåget är du i Amsterdam på 30 minuter – all aboard!

Belinda Hellberg
Bild: Freepik

Publicerat på måndag augusti 8, 2016