Blogg: 750 miljarder US-dollar

Så mycket kostar det globala matsvinnet årligen. Det motsvarar den schweiziska bruttonationalprodukten. Vi vet idag att det produceras tillräckligt med livsmedel för att mätta hela jordens befolkning. Men runt om i världen går stora delar av maten förlorad någonstans i värdekedjan. I utvecklingsländer sker svinnet främst i produktions- och logistikledet, medan det i Europa och USA främst inträffar vid slutkonsumtion. I Sverige beräknas vi slänga uppemot var tredje matkasse vi köper hem från butiken.

Globalt finns fantastiska initiativ för att lösa detta problem. Miticool (en kyl av keramik som fungerar utan el), Coffe Flour (mjöl gjort på kaffefrukt) och svenska FoPo (som gör pulver av överbliven frukt och grönsaker) är bara några exempel.

Vi ser också positiva tendenser här hemma. De flesta stora svenska aktörer har startat initiativ för att minska sitt svinn:

  • Coop har tillsammans med leverantören Everfresh börjat sälja frukt och grönsaker som tidigare ratats pga sitt utseende. Under kampanjnamnet "Det är insidan som räknas", säljs dessa nu till ett lägre pris i utvalda butiker.
  • ICA har slagit sig ihop med företagen Rescued Fruits för att göra marmelad och dryck av frukt från ICAs lager som annars skulle slängas. Produkterna kommer säljas under ICAs eget märke och först ut är päronmarmelad och tre sorters äppelmust.
  • Matvarujätten Axfood (som äger bl.a. Willys och Hemköp) har genom samarbete tillsammans med Stadsmissionen öppnat Nordens första Social Supermarket, där människor i ekonomiskt utsatt läge har möjligheta att handla till en tredjedel av ordinarie pris. I höstas öppnade butiken i Stockholmsförorten Rågsved som säljer överskottsmat som är nära eller precis passerat sitt bäst-före-datum.*

Det globala matsvinnet räknas idag som en av våra största hållbarhetsutmaningar. Men här slumrar också några av de största möjligheterna att kombinera miljönytta med lönsamhet. Att slänga mat är som att slänga pengar.

* Dessvärre brann butiken ned i mars och är för närvarande stängt i jakt på en ny lokal.

Belinda Hellberg

Publicerat på fredag april 15, 2016